máj
23

A legtöbb ember számára a nyelvtanulás egyik legnehézkesebb része, amikor meg kell tanulni a szavakat. Elsőre szinte mindenkinek az a kínkeserves magolás ugrik be, ahogy az iskolában készült a szódolgozatokra. A következő trükkökkel azonban szótanulás érdekes és játékos is lehet!

szókártyák.JPG

-          A kapott hanganyag hallgatására minden nap fordítson egy kis időt! Játssza le akár az autóban vezetés, utazás közben, akár az otthoni teendők folyamán. Mintha csak egy slágert hallgatna a rádióban, menjen a szöveg! Az agya teszi dolgát és folyamatosan figyel.

-          Fontos, hogy a nyelvórát követő 24 órán belül segítség nélkül is emlékeztesse az agyát a tanultakra. Alkosson mondatokat az új szavakkal, így rögzíti őket a memóriájában!

-          Ha már mondatokat tud alkotni, írjon belőlük mini történeteket, ahogy a gyerekek is rövidebb fogalmazásokkal gyakorolják a saját anyanyelvüket!

-          Vizuálisabb típus? Képzelje el a szavakat egy kicsit más, extrém formában! Például egy óriásplakáton érdekes betűtípussal, vagy ahogy egy repülőgép kondenzcsíkja felrajzolja őket az égre.

-          Tudta, hogy Leonardo da Vinci tükörírással készítette a jegyzeteit? A mélyebb bevésődésben segíthet, ha Ön is valamilyen szokatlanabb formát választ. Nem muszáj ilyen nehéz módszert választani, elég az is, ha a másik kezével ír.

-          Roppant egyszerű, ám annál hasznosabb segédeszköz: készítsen szókártyákat! A kártya egyik oldalára írja fel az idegen nyelvű kifejezést, a másikra pedig a magyar megfelelőjét. Igazán jól akkor fogja tudni használni, ha példamondatot is ír hozzájuk. Forgassa őket rendszeresen, visszamenőleg is. Amelyik szó jelentését már álmából felébresztve is tudja, azt hátrébb rendezheti a pakliban.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenytanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr55314068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása