jún
11

Közismert, hogy testünk és lelkünk között szoros kapcsolat van. Ha egészségesek, fittek vagyunk, sokkal jobb a hangulatunk, de ez fordítva is működik: érzelmi változásainkra gyorsan reagál a testünk is. Egyre többen ismerik fel, hogy a kellemetlen testi-lelki állapotokat a legegyszerűbben relaxációval lehet oldani.

relax lady.jpg

A relaxáció több fajtáját tudományos alapossággal dolgozták ki. Ezeket a módszereket meg lehet tanulni, fokozatosan be tudjuk építeni az életünkbe, tehát nincs szükség hozzá extra készségre vagy képességre. Pár hét alatt bárki számára elérhető:

-          a progresszív relaxáció (először megfeszítjük, majd ellazítjuk az izmokat)

-          a regionális relaxáció (a különböző testtájainkat lazítjuk el)

-          az autogén tréning (tudatosítja a testünk működésére gyakorolt hatásunkat és az öngyógyítás folyamatait.

Élethelyzetek, amikor különösen hatásos a relaxáció:

  1. Nagy testi, lelki megterhelést, stresszt okozó szituációk. Például a fogorvosi székben, amikor fájdalmat még nem is érzünk, elég maga a helyzet. Az eszközök látványa, a szagok, a hangok komoly stresszt okozhatnak. Egy pillanat alatt megfeszülnek az izmaink, izzadunk, gyorsabban ver a szívünk. Az ellazulás ilyenkor sokkal könnyebbé teszi az történések elviselését.

  2. Vizsgadrukk. Ilyenkor a szorongást kell oldani, hiszen sokan egyszerűen leblokkolnak, hiába tanultak, képtelenek visszaadni a tudásukat. Relaxációval ezt a szakszóval élve ’debilizáló szorongást’ csodálatosan lehet hatástalanítani.

  3. Alvási nehézségek esetén. Az elalvás fő akadálya, ha feszültek vagyunk, görcsösen akarjuk, s szorongunk az álmatlanságtól való félelem miatt. Ilyenkor is hatékony segítséget nyújt az ellazulás.

  4. Nehéz élethelyzetben. Aki sok lelki terhet cipel (gyász, anyagi gondok miatti létbizonytalanság, válás) vagy komoly sporteseményre készül, nehezen tud feloldódni. A relaxáció csökkenti a stresszt, feltölt, erősít és regenerál.

  5. Tanulás során. Ellazult állapotban sokkal fogékonyabb az agyunk. A beáramló információt olyan helyre raktározza el a fejedben, ahonnan az később bármikor előhívható. Ráadásul, ha a relaxálva tanulsz, nincs szükséged sok ismétlésre, magolásra, hogy megjegyezd a tananyagot, így a tanulás folyamata felgyorsul, rövidebb idő alatt nagyobb tudásod lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenytanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr555356008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása