jún
26

Egyre többször lehet hallani azt a véleményt, hogy tanuljon meg oroszul, aki sikeres ember akar lenni. Ezt több indokkal is alá tudjuk támasztani.

orosz abc.jpg

Az oroszok bizony nem csak katonai, hanem gazdasági szempontból is egyre magasabbra törnek, így szaporodik azoknak a területeknek a száma, ahol igény van az orosz nyelvtudásra. Ebből következik a második nyomós ok is.

Magyarországon alig beszél valaki oroszul. Egy 2007-es Szonda Ipsos felmérés szerint a magyarok csupán 2%-a jól, 4%-a valamennyire beszél szláv nyelvet. Figyelem, szláv nyelvet, amelyből van még kb. 15 az orosz mellett. Azóta sem nagyon nőtt a tanulási kedv, 2013-ra kb a magyarok 2-3%-a tud valamennyire oroszul.

Ez az arány azért is érdekes, mert a rendszerváltás előtt mindenkinek kötelező volt oroszul tanulni. Azonban hihetetlenül rossz volt a nyelvtanítási módszer, s a tanulók is motiválatlanok voltak. Családi legendák keringenek arról, hogy a tanárok éppen hogy 2 leckével jártak előttük a tananyagban. 1989 után pedig a legtöbb orosz tanár átképezte magát népszerű nyugati nyelvekre, s az orosz nyelv hosszú időre teljesen el lett felejtve. Pár éve azonban érzékelhető a változás.

Kiderült, hogy oroszt tanulni nem hungarikum. A nyugati diákok is egyre többen vágnak bele, s az oroszok is felismerték, hogy a külföldi diákokban sok lehetőség van: a legnagyobb városaikban a nemzeti nyelvet mint idegen nyelvet tanítják, elmúlt az az idő, amikor a külföldiek még térképet sem kaptak Moszkvában nemzetbiztonsági okokból.

Magyarországon főleg a turizmus miatt érdemes időt és pénzt fektetni az orosz nyelv tanulására. A gyógy- és termálvizeink nagyon vonzóak az orosz turisták számára, a legnagyobb wellness szállodákban mindig hallani orosz szót. Aki ilyen területen dolgozik, előbb-utóbb nem tudja megkerülni Dosztojevszkij és Csehov nyelvét. Arról nem is beszélve, mekkora előnye van egy állásinterjún. 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenytanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr805377207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása