aug
12

Az álláshirdetéseknek a felében szerepel elvárásként valamilyen nyelvtudás. A workania.hu állásportál legutóbbi kutatása szerint azonban az álláskeresők csupán egyharmada beszél idegen nyelvet.

nyelvtanulás állás.jpg

A Workania adatbázisába feltöltött önéletrajzokban a leendő munkavállalók csupán 33 százaléka jelölt meg más nyelvet is a magyaron kívül. A leggyakrabban beszélt nyelv az angol, amely az összes önéletrajz 16 százalékában jelen van, a második pedig a német, amelyet az álláskeresők 10 százaléka beszéli. A franciát, a spanyolt vagy az olaszt 1 százaléknál is kevesebben jelölték meg.

Az angol nyelvet a legtöbben alapfokon ismerik (9%), haladó szinten 6% beszél, aktív nyelvhasználó pedig csak 1,2%. A tolmácsolási vagy fordítási képességet csak 0,2% jelölte be, anyanyelvi szinten pedig 0,1% tud angolul. A felmérés a korosztályra is kiterjedt. Főként a 25 év alattiaknak van angoltudásuk, 46% ebből a korosztályból jelölte be a nyelvet.

A németet alapfokon 7% beszéli, középszinten 2,8%, aktív nyelvhasználó viszont már csak 1%. Anyanyelvi szinten csak az álláskeresők 0,1%-a tud németül.

Az utóbbi egy évben minimális számban megjelentek olyan emberek is a munkaerőpiacon, akik latinul, finnül, észtül, héberül, japánul vagy portugálul is beszélnek.

A workania.hu-n szereplő állásajánlatok 56 százalékéban nem feltétel semmilyen idegen nyelvtudás. A maradékban viszont az angol szerepel a leggyakrabban. 21%-ban középfokon várják el, felsőfokon pedig 5,5%-ban. Az alapfokú nyelvtudás nem hatja meg a munkaadókat, csupán 0,6%-ban jelölték meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenytanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr945447348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása