nov
21

Vörösödik a fejed, összeszorul a torkod, izzad a tenyered… Ha ismerős az érzés, biztosan te sem szeretsz kiállni a nyilvánosság elé, mert a lámpaláz jeleit produkálod. Jobb, ha tudod, hogy egy-egy nagyobb megmérettetés előtt még a tapasztalt vizsgázók is ugyanúgy izgulnak, s a nagynevű professzorok is lehetnek lámpalázasak, feszültek jelentősebb előadásaik előtt. A következő tippek segítségével legyűrheted az izgalmat!

relay.jpg

Fogadd el, hogy lámpalázas vagy

Figyeld csak meg, hogy az emberek nagy része lámpalázas, ha mások előtt kell előadnia valamit. Ez a reakció teljesen természetes, el kell fogadnod. Az izgalom egyre csak fokozódik, ahogy közeledik az időpont, amikor meg kell nyilvánulnod – ez mindenkinél így van. Azonban amikor már ott vagy, nem is lesz olyan félelmetes.

Keresd meg a félelmed gyökerét!

Miért is van aggódnivalód? Hogy olyan kérdez valaki a hallgatóságból, amire nem tudsz válaszolni? Erre létezik egy tökéletes kibúvó: erre jelenleg nem tudom a választ, de szívesen utánanézek, s személyesen megbeszélhetjük. Vagy amiatt aggódsz, hogy laikusnak néznek, akinek fogalma sincs a témáról, amiről éppen beszél? A leblokkolástól félsz?  Ha ezektől a dolgoktól tartasz, csak a gyakorlás segíthet, amely jelen esetben nem más, mint a rendszeres szereplés. Ha pedig valami nem sikerül, nem nagy dolog, majd legközelebb kijavítod, amikor már sokkal jobb leszel!

Segíthet a félelem

Mikor félünk, a szervezetünk automatikusan adrenalint termel, amelytől energikussá, lendületessé válunk, tehát kihúz minket a szorult helyzetből. Az izgatottság sok emberre inspirálóan hat: feltölt energiával, s turbó fokozatra kapcsolsz, sokkal jobban teljesítesz, mintha nem félnél. A higgadt, nyugodt, teljesen kiegyensúlyozott előadók gyakran esnek abba a hibába, hogy nem érdekfeszítő módon adják elő a mondandójukat, így nem fog elérni a közönséghez a tartalom, amit szeretnének átadni.

Ne mondogasd, hogy mennyire izgulsz

Kifejezetten tilos a hallgatóságod előtt megemlíteni, hogy rettentően ideges vagy. Ne hívd fel a figyelmet arra, hogy félsz, mert a jeleit fogják fürkészni: a remegő kezedet, az izzadtságcseppeket a homlokodon, s nem arra figyelnek, amit mondasz.

A kedves arcúakhoz beszélj

Nézz ki magadnak néhány barátságos, kellemes arcú embert, s hozzájuk intézd a mondanivalódat az előadás kezdetén. Egy pillanatig se foglalkozz azokkal az emberekkel, akik olyan képet vágnak, mintha citromba haraptak volna, esetleg megjegyzéseket is tesznek. Az ismerős arcokat is fürkészheted a sorok között, egy velük való szemkontaktus, összemosolygás rengeteg energiát adhat a beszéded folytatáshoz.

Elő a pozitív gondolatokkal!

Légy magabiztos, vagy ha nem is érzed magad annak, mutasd ezt! Az anyagot tudod, hiszen ha nem vagy felkészült, nem vállaltad volna az előadást, emiatt ne legyenek félelmeid. Képzeld el magad úgy, mint egy sikeres előadó! Ha ezt sugárzod ki magadból, mások is így fognak rád tekinteni!

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenytanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr705631391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása