máj
20

Odze Orsolya, a Telepátia Nyelviskola tanára 2003-ban szerzett angol nyelvtanári, fordító és tolmács diplomát. Előbb magántanítványokat vállalt, majd 3 iskolatársával alapított egy kisebb nyelviskolát az egyéni tanításra fókuszálva. Hagyományos módon, tankönyvekből tanítottak, de törekedtek a beszédcentrikus oktatásra. Emellett más jellegű munkát is végzett hazánkban és külföldön. Miután ő is nyelvi környezetben szívta magába az angolt, tanárként is arra vágyott, hogy ne a nyelvtan és a fordítás legyen előtérben, hanem a kommunikáció és a beszéd - hiszen sokaknak ez marad a szürke folt. 3 éve találkozott az élménytanítás lehetőségével, az alfaállapotban történő nyelvoktatáson alapuló agykontroll-módszerrel.

023_LRM-7701w.jpg

-          Mit foglal magába az élménytanítás?

-          A tanulás akkor válhat élménnyé, ha elengedjük a fantáziánkat, és játékos elemekkel színesítjük a tanórát. A nyelvtanulás így élvezetes lesz, nem pedig egy kínkeserves időtöltés. Sokan újrakezdőként érkeznek hozzánk, több kudarcélménnyel a hátuk mögött, s hiába próbálkoztak több nyelviskolában - esetleg még nyelvvizsgájuk is van - mégsem tudnak megszólalni a célnyelven. Nálunk az alfaállapotban történő stúdió óráknak, s az azt követő tanári óráknak köszönhetően minden adott ahhoz, hogy hallgatóink a nyelvtan erőltetése és házi feladatok írása nélkül is megtanuljanak folyékonyan angolul vagy németül.

-          De ha nem tanulunk nyelvtant, hogyan tudunk majd helyesen beszélni?

-          5-5 évet töltöttem Indiában és Angliában, majd 18 évesen, érettségi után jöttem vissza Magyarországra. Ha akkor megkérdezték volna tőlem, hogy miért abban az igeidőben mondok valamit, nem tudtam volna rá válaszolni. Egy bizonyos igeidőt bizonyos szituációkhoz, helyzetekhez kötöttem, ezért nem kellett azon gondolkodnom, miért azt használom. Már akkor úgy gondoltam, ez lehet a hatékony nyelvtanulás alapja.

-          Erre mindenki rá tud érezni?

-          Előbb vagy utóbb igen. Néhány óra után üdítő lesz, hogy nem nyelvtanozunk, nem fordítunk, hanem szituációkon keresztül érzékeltetjük a tanítvánnyal, mit kell használni. Ösztönösen tudni fogja. A Telepátia Nyelviskolában olyan módszereket fog megismerni, amelyek teljesen eltérnek a hagyományostól. Saját fejlesztésű tananyagunknak köszönhetően pedig igényei szerint személyre szabjuk a tantervét is.

018_LRM-7688w.jpg

-          Valóban nem kell otthon tanulni?

-          Ez így van, de fontos, hogy a tanuló próbáljon meg minden nap egy kis időt foglalkozni a nyelvvel. Hallgassa a hanganyainkat - akár vezetés vagy otthoni tevékenység közben -, készítsen szókártyákat! Tehát nem a klasszikus, magolós módszert ajánlom, azt én sem kedvelem. Az alfa állapotnak köszönhetően a tudása enélkül is elmélyült, hosszú távon is megmaradó, használható lesz.

-          Mi volt a legnagyobb sikerélményed a tanításban?

-          Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen minden nap érnek pozitív hatások. Egy kedves tanítványom - akinek már felnőtt gyermeke van - sokszor futott neki az angolnak, s ezzel a módszerrel lett először sikerélménye. Más pedig azt vallotta be, hogy életében most élvezi először a tanulást. De rendszeresen elmesélik azt is, ha külföldön jártak, és meg tudták értetni magukat. Ez óriási eredmény a nyelvtanulás ösvényén.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenytanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr385308299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása