máj
29

Szívesen olvasna rövidített, könnyített olvasmányokat a tanult nyelven, de nem tud eligazodni a rengeteg kiadvány között? A következő tippek segítenek, hogy az Önnek leginkább megfelelő könyveket válassza!

gatsby.jpgpride.jpgvanity.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit jelent a számozás?

A könnyített olvasmányokat maximum 6-7 szintre osztják be. Mióta nem a szótárazós módszerrel (bal kézben a szöveg, jobban a szótár, idegen szó aláhúzva, kiszótárazva, lefordítva, megértve) tanuljuk a nyelveket, nagy szerepe van a szintezésnek, mert minél pontosabban kell eltalálni a szöveg nehézségét. Ez nem jelenti azt, hogy egy 4-es szintű olvasmánynál eggyel lejjebb vagy feljebb lévő besorolású könyvet haszontalan lenne elolvasnunk. Az egyes könyvkiadók eltérően szinteznek, de már elindult az egységesedés: minden kiadványon jelölik a  KER-szintet is, ezt érdemes figyelni. Ez a Közös Európai Referenciakeret az A1, A2, B1, B2, C1, C2 nyelvi nehézségi fokokat jelöli.

Nem csak a szint a fontos, hanem a téma is!

Általános szabály, hogy a megfelelő szintű olvasmányt válasszuk, de ugyanennyire lényeges, hogy érdekes, motiváló legyen a tartalom is. Nem olyan nagy élmény krimit olvasni, ha inkább a romantikus történeteket szeretjük. Figyeljünk oda, hogy a szöveget viszonylag könnyen be tudjuk fogadni, egy oldalon maximum 2 ismeretlen szó legyen. Persze ez nem kőbe vésett törvény, de ne gondoljuk, hogy többet tanulunk a nehezebb szintekből, hiszen a könnyített olvasmányoknak az olvasás szeretetéről és a gyakorlásról kell szólniuk, nem az állandó szótárazásról.

Ne tankönyvként olvassuk!

Szögezzük le: ez nem egy tankönyv, amelynek a tartalmát be kell biflázni. Szórakozásból, élvezetből forgassuk, lehetőleg minél többször! Nem elég izgalmas? Túl nehéz a szöveg? Keressünk egy másikat! Az efféle szöveget nem a hagyományos módon kell feldolgoznunk, minden egyes ismeretlen szónál megállva és kikeresve a jelentését, hanem összességében kell megértenünk a mondatokat.

A jolly joker hanganyag

Ha kicsit több pénzt ki tudunk rá adni, érdemes hanganyagot is tartalmazó könyvet vásárolnunk. Hallgatás közben a nyelv dallama szinte belemászik a fülünkbe, s így sokkal jobban megragad a kiejtés is. Fel is olvastathatjuk magunknak a könyvet, ha egyszerre játsszuk le és olvassuk a szöveget. Ekkor képi megerősítést is kapunk a hallott szövegről. A legújabb kiadásokat már dramatizált formában vettél fel, aláfestő effektekkel, mintha csak egy rádiójátékot hallgatnánk, így még életszerűbb lesz a történet. Hátránya, hogy nem a saját tempónkban olvasunk, s nem tudunk visszalapozni sem, ha szükséges.

Nincs túladagolás!

Ha igazán fejlődni szeretnénk, rendszeresen, folyamatosan olvassunk idegen nyelven. Jelöljünk ki magunknak egy napi minimum adagot, s ezt tartsuk is be. Hamarosan magától beindul a fejlődés, ahogy a sportolás esetében is egyre látványosabbá válnak az izmaink.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenytanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr95330814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása