jún
25

Svéd és amerikai kutatók szerint már az anyaméhben elkezdődik a nyelvtanulás.

american baby.jpg

A Washingtoni Egyetem kutatója, Patricia Kuhl tanulmánya a svéd The Local című lapban jelent meg. A tudós szakterülete a tanulási folyamatok és az agyműködés vizsgálata.  Kísérletében a terhesség utolsó pár hetét vizsgálta, amikor már kifejlődött a magzat hallása, s úgy véli, ekkor kezdjük el tanulni az anyanyelvünket is.

A kutató csapat 30 órával a születésük után vizsgálták a csecsemőket. Korábbi vizsgálatokból kiderült, hogy a magzat utolsó méhben töltött hetei alatt fel tudja ismerni az édesanyja hangját, s néhány dallamot is, de a legújabb eredmények alapján ennél is többre képesek.

A kísérletben szereplő 40 amerikai és svéd csecsemő között volt fiú és lány is. Minden csöppség kapott egy cumit a szájába, s svéd és angol beszédet hallgattak. A megfigyelések szerint az angol anyanyelvű anya gyermeke szorgalmasabban kezdett cumizni a svéd beszédre, s ugyanez fordítva is igaz: a svéd csecsemők intenzívebben cumiztak az angol szövegre.

A kutatók szerint a különböző reakció az anyanyelvre és az idegen nyelvre azt jelenti, hogy az újszülöttek meg tudják hallani a különbséget, tehát világra jöttük után már rendelkeznek anyanyelvi alapismeretekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenytanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr945377033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása