aug
19

13 hónap alatt tanulnak meg egy nyelvet az alapoktól a folyékony beszéd szintjéig a Svéd Fegyveres Erők Fordítói Akadémiáján. A szuperintenzív képzés a hét minden napján, reggeltől estig tart.

tudós nyelv.jpg

Ez az ütemezés példátlan minden más nyelvtanfolyamhoz képest. A kutatók folyamatosan mérik a hallgatók agyát a képzés előtt és után is, így egyedülállóak a megfigyeléseik arról, mi történik az aggyal, ha ilyen intenzíven tanulunk.

A kontrollcsoport tagjai olyan orvostanhallgatók voltak, akik a vizsgált időszakban keményen tanultak, de nem csak nyelvet, hanem a megszokott orvosi egyetemi tárgyakat is. A három havonta készült MRI-felvételek szerint az agyi szerkezetük nem változott az eltelt idők alatt, viszont a nyelvtanulók egyes agyterületei jóval nagyobbak lettek.

Megnövekedett a hippokampusz, ami egy mélyen fekvő agyi szerkezet, amely részt vesz a tanulási és térbeli navigációs folyamatokban, valamint az agykéreg három területe is nőtt.

Az agy különböző részei különböző mértékben fejlődtek, attól függően, milyen jól teljesítettek a hallgatók, illetve mekkora erőfeszítésükbe került, hogy haladni tudjanak a csoporttal. Azok a diákok, akik jó nyelvi készséggel rendelkeztek, a hippokampusz és az agykéreg superior temporal gyrus (STG) területe nőtt, míg a nehezebben lépést tartó diákok esetében az agykéreg motoros régiójának egyik részének növekedésével profitáltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenytanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr205447478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyman 2013.08.24. 10:07:53

Anno angolul evekig tanultam a suliban, de az attorest az intenziv, napi negy oras 8 honapos tanfolyam hozta meg. Ezutan tudtam elmenni kulfoldre tanulni.

A nemetet nullarol, hasonloan a cikkben levohoz napi nyolc oraval kezdtem. Majd melo mellett csak napi negyet tudtam vallalni par honapig, vegul kimentem Nemetorszagba egy szinten napi 8 oras tanfolyamra, de ott volt ugye meg a nyelvi kornyezet is. Ennek a vegen mar egesz jolt ment.

Egyetertek azzal, hogy 5-700 ora alatt meg lehet tanulni egy nyelvet nullarol egy jo kozepfokon, ha az be van zsufolva egy even belul. Heti 2x2 oraban alig van eredmenye.

Ezert nem ertem azokat, akik a diplomahoz nem tudnak egy nyelvizsgat osszekalapalni, mert az konnyebb, mint maga a diploma. Akkor is, ha vmi himihumi bolcseszetrol van szo. Na jo tudom, a bulikrol venne el az idot.
süti beállítások módosítása