nov
17

Elfordítod a kulcsot a zárban, belépsz a lakásba, a sarokba vágod az iskolatáskádat, magadhoz veszel némi ennivalót, s beülsz a tévé vagy a számítógép elé. Sorozatok, csetelés, stb… egyszer csak hazaérnek a szülők a munkából, este lett, s te még nem is tanultál semmit. Lássuk, hogyan tudnád helyesen beosztani az idődet az otthoni tanulásban!

otthon.jpg

 - Miután hazaérsz, egyél némi könnyű ételt! Egy joghurtot, egy finom gyümölcsöt, vagy kapj be pár szem szőlőcukrot! Utóbbi élénkítő hatású, s segít összpontosítani.

- Figyeld meg magad, hogy mikor vagy a leginkább aktív! Érdemes arra a napszakra időzíteni a tanulást. Éjszaka tudsz tanulni vagy inkább reggel fog az agyad? Esetleg délután, rögtön a suli után? Ez utóbbi a legésszerűbb, hiszen még frissek az információk. Próbáld ki, hátha nálad is beválik!

- A megfelelő napszakban irány a szobád! Csukd be az ajtót, kapcsold ki a telefont, a tévét, a számítógépet, s láss neki a tanulásnak! Ha csak erre koncentrálsz, sokkal hamarabb végzel, mintha közben Twittereznél vagy a Facebookon lógnál. S azt se felejtsd el, hogy a munka után sokkal édesebb lesz a pihenés!

- Ha már kifáradtál, esetleg úgy érzed, hogy már egyáltalán nem fog az agyad, menj ki pár percig a levegőre, mozgasd meg a tagjaidat, akár futhatsz is egy kicsit! Ha ennyire azért nem vagy aktív, egy frissítő zuhany is jót tehet, utána újra menni fog a tanulás.

- A legjobban akkor lesz gördülékeny a tanulás, ha kedved is van hozzá. Teremts hozzá tehát hangulatot! Gyújts illatgyertyát, kapcsolj hangulatvilágítást – a lényeg, hogy jó legyen a közérzeted, s ehhez megfelelő közeg kell!

- Használd a piramis-módszert! Első lépésként nézd át a leckéket, húzd alá a kulcsszavakat! Tanuld meg szó szerint ezeknek a definícióit! Ez lesz az első szintje a piramisodnak. A második lépésben a fontosabb dolgokat írd le, amelyeket nem fontos, hogy szóról szóra tudd! Négy-ötször olvasd el ezeket is! Ezután jön a piramis csúcsa, a kisbetűs részek, amelyeket csak egyszer-kétszer kell elolvasnod. Ezek azok a plusz információk, amelyeket a tanár nagyon fog értékelni, ha eszedbe jut felelet közben, látni fogja, hogy tájékozott vagy.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenytanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr635631366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása